Olivovník a jeho dary
KTO JE ZA TÝM

HEBREJSKÝ STROM
Oliva patrila k posvätným hebrejským stromom. Spomína sa v biblii na viacerých miestach a vždy tam, kde rástla, darilo sa aj ľuďom, hoci často bola samotná krajina viac než nehostinná. Našli ju Izraeliti, keď vstúpili na územia Kanaanu. Na mnohých miestach rástla na kameňoch a pieskoch ako jediná drevina. Bola bohatstvom Palestíny, Betlehemu, Hebrónu, údolia Šekemu a prekrásne olivové háje lákali ľudí i na okraji Fénickej nížiny. Olivy rástli na suchých piesčitých a veľmi chudobných pôdach, kde sa iným stromom často vôbec nedarilo. K životu potrebovali najmä veľa slnečných lúčov... Olivové stromy majú pozoruhodnú regeneračnú schopnosť, a to aj po údere blesku. Niektoré živé stromy sa dnes považujú za tisíce rokov staré.
Prečo je olivovník taký mimoriadny strom? Olivové stromy žijú stáročia bez osobitného ošetrenia a môžu byť bez problémov presadené. Neexistuje žiadna iná rastlina s týmito vlastnosťami.
OLIVOVÉ HÁJE
Prvé olivy sa pestovali nezávisle na sebe už viac ako 2500 rokov pred naším letopočtom na ostrove Kréta a v Sýrii, odkiaľ sa rozšírili do celej oblasti Stredozemného mora. Divoké olivovníky rástli už predtým v hájoch Ázie, severnej Afriky a aj na Pyrenejskom poloostrove. Pri archeologických vykopávkach v Španielsku sa našli semená olív staré 5 000 rokov. Olivy rástli i na Sahare skôr, ako ju vysušilo slnko a púštne vetry. Do Grécka, Talianska a ďalších krajín sa rozšírili už ako kultúrna plodina asi pred 3 500 rokmi. Olivy sú najdlhšie pestovanými posvätnými stromami v histórii ľudstva.
Olivový olej sa najčastejšie lisoval zo zrelých plodov olivy. Tie sa najprv rozdrvili zvislým kameňom v kamennom valci a drť sa potom buď šlapala nohami podobne ako u nás kapusta, alebo sa lisovala za studena. Po krátkom odstátí sa olej zbavil cudzorodých látok a čistý sa už mohol skladovať po dlhý čas. Panenský olej sa dodnes lisuje zo zrelých plodov zbieraných neskoro na jeseň, alebo v zime, z ktorých sa odstránili kôstky. Provensálsky olej sa zvykne lisovať z olív s kôstkami pre kuchynské použitie. Stromový olej sa získaval tak, že to čo zostalo po lisovaní kuchynského oleja sa prelialo horúcou vodou a ešte raz sa to vylisovalo. Stromový olej sa používal na liečenie a vonkajšie použitie. Vtieral sa do pokožky pri popáleninách, bodnutí hmyzom, svrbení, bolestiach svalov, kĺbov a aj obličiek. Vďaka nemu si ženy dlho uchovávali krásnu jemnú pleť bez vrások. Olivový olej je ústredným prvkom stredomorskej stravy, všeobecne považovanú za najzdravšiu rovnováhu potravín na planéte.
ZDRAVOTNÉ ÚČINKY
Do olivového oleja sa pridávali i vonné lupienky kvetov alebo liečivé rastliny. Pri nedostatku chinínu sa používala namiesto neho i postrúhaná kôra olivovníkov a často sa využívala i liečivá sila listov, ktoré sa dali zberať po celý rok. Pripravoval sa z nich čaj dobrý na normalizáciu krvného tlaku, alebo sa pálili ako kadidlo. Olivový olej je nevysychajúci a veľmi priaznivo ovplyvňuje tráviaci trakt a jeho mikroflóru a pomáha tvorbe i vylučovaniu žlče, detoxikuje pečeň, pomáha obličkám a pôsobí jemne laxatívne. Ak sa užíva ráno nalačno s trochou citrónovej šťavy, očistí organizmus, bráni tvorbe žlčníkových kameňov a posilňuje imunitu organizmu.


